Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 16 iunie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritatea de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027 publică ghidul de finanțare pentru Prioritatea 3(P3) Creșterea siguranței rutiere și Prioritatea 6 (P6) Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – infrastructura de metrou din cadrul PT 2021-2027.

  • Ghidul solicitantului - Creșterea siguranței rutiere (P3), se adresează solicitanților care doresc să obțină finanțare din FEDR prin intermediul celor două apeluri de proiecte care vor fi lansate în cadrul Priorității 3, cuprinzând informațiile și reguli generale de eligibilitate aplicabile în mod obligatoriu.
  1. (P3) Proiecte de investiții pentru creșterea siguranței rutiere, adresate secțiunilor de infrastructură rutieră situate pe rețeaua TEN-T [1] - cod apel FEDR PT 3/3/RSO3.1

Alocarea FEDR:  71.060.000 euro

Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 532.950.000 euro

Rata de cofinanțare: 40%

  1. (P3) Proiecte de investiții pentru creșterea siguranței rutiere adresate secțiunilor de infrastructură rutieră situate în afara rețelei TEN-T [2] - cod apel FEDR PT 3/3/RSO3.2

Alocarea FEDR: 28.940.000 euro

Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 217.050.000 euro

Rata de cofinanțare: 40%

 

Solicitanți eligibili pentru cele două apeluri:

  • Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR)/ Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR)/ Direcțiile regionale de drumuri și poduri,
  • Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile de specialitate în domeniul siguranței rutiere (ex.: Poliția rutieră).

 

Acțiuni eligibile în cadrul celor două apeluri:

  • Proiecte de investiții pentru creșterea siguranței rutiere pe secțiuni de infrastructură rutieră situate pe rețeaua TEN-T centrală și globală, cât și în afara acesteia;
  • Proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020);
  • Proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor de investiții eligibile în cadrul prezentei priorități.

***Activitățile eligibile aferente fiecărei categorii de acțiuni sunt detaliate la pct. 5.2 din ghid.

 

Versiunea draft a ghidului publicat spre consultare publică prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție, lista cheltuielilor eligibile și neeligibile și alte anexe de interes pentru solicitantul de finanțare și se regăsesc aici.

     

  • Ghidul solicitantului - Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – infrastructura de metrou (P6) cuprinde informații și reguli generale de eligibilitate aplicabile în mod obligatoriu în vederea obținerii finanțării din FC prin cele două apeluri de proiecte lansate în cadrul Priorității 6 pentru infrastructura de metrou.
  1. (P6) Proiecte de dezvoltare a infrastructurii de metrou

Alocarea FC: 191.500.000 euro

Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 675.882.354 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

  • METROREX S.A.;
  • METROREX S.A. în parteneriat cu UAT sau asociații ale acestora.

 

*** Nu se finanțează proiecte de tip PPP (parteneriat public privat).

 

Acțiuni eligibile în cadrul apelului:

  • Proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020);
  • Proiecte noi constând în: construirea de noi tronsoane (inclusiv staţiile aferente conform prioritizării din PMUD București-Ilfov); achiziția de material rulant și echipamente aferente stațiilor; modernizarea stațiilor de metrou existente și a sistemelor de ventilație.

 

  1. (P6) Proiecte de asistență tehnică pentru întărirea capacitații administrative a METROREX/ARF

Alocarea FC: 8.500.000 euro

Bugetul limită de contractare (FC+BS): 30.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

 

Solicitanți eligibili:

  • METROREX S.A.;
  • ARF

Acțiuni eligibile în cadrul apelului:

  • Acțiuni pentru creșterea capacității administrative a beneficiarilor, METROREX S.A. și ARF.

Versiunea draft a ghidului publicat spre consultare publică prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție, lista cheltuielilor eligibile și neeligibile și alte anexe de interes pentru solicitantul de finanțare și se regăsesc aici.

Perioada de consultare publică pentru cele două ghiduri este de 15 zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul MTI, din 16.06.2023 până în 10.07.2023 (ora 12:00).

Observațiile și propunerile justificate pot fi trimise la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați: telefon/ fax: 0372 825 570, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

[1] inclusiv proiecte fazate din perioada de finanțare 2014-2020 și proiecte de sprijin pentru pregătirea documentațiilor economice aferente proiectelor de investiții situate în afara rețelei TEN-T

[2] idem

Click to listen highlighted text!