Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

brexit 4129517 1280

Procesul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (UK) din Uniunea Europeană (Brexit) a fost finalizat la 31 ianuarie 2020. Pe cale de consecință, Acordul de retragere ratificat de ambele părți a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

 

Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pe parcursul căreia Regatul Unit respectă, în continuare, acquis-ul european, inclusiv Politica comercială a UE. În același timp, pe durata perioadei de tranziție, Regatul Unit nu mai participă la mecanismul decizional și nu mai este reprezentată în instituțiile UE, dar păstrează toate drepturile și obligațiile ce revin unui stat membru.

În același timp, la 2 martie 2020, au debutat negocierile privind viitorul parteneriat dintre UK și UE.

 

Indiferent de rezultatul negocierilor în curs, efectele concrete ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană se vor resimți în rândul cetățenilor/mediului de afaceri începând cu 1 ianuarie 2021. Astfel, în paralel cu procesul de negociere, se desfășoară un amplu proces de pregătire la nivelul UE, în vederea gestionării adecvate a finalizării perioadei de tranziție. Administrațiile publice, întreprinderile, cetățenii și părțile interesate de ambele părți vor fi afectate și, prin urmare, trebuie să se pregătească corespunzător.

Click to listen highlighted text!