Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

image0 jpeg

 

După negocieri intense, Comisia Europeană a ajuns, joi, 24 decembrie 2020, la un acord cu Regatul Unit cu privire la condițiile viitoarei sale cooperări cu Uniunea Europeană.

Proiectul Acordului comercial și de cooperare cuprinde trei piloni principali:

  • Un acord de liber schimb: un nou parteneriat economic și social cu Regatul Unit
  • Un nou parteneriat pentru securitatea cetățenilor
  • Un acord orizontal privind guvernanța

În cadrul primului pilon, în ceea ce privește domeniul transporturilor, acordul prevede o conectivitate aeriană, rutieră, feroviară și maritimă continuă și durabilă, deși accesul pe piață scade sub ceea ce oferă piața unică. Acesta include dispoziții pentru a se asigura o concurență între operatorii UE și cei din Marea Britanie care are loc în condiții echitabile, astfel încât drepturile pasagerilor, drepturile lucrătorilor din transporturi și siguranța transportului să nu fie subminate.

Vor veni schimbări mari: pregătirea pentru 1 ianuarie 2021

Chiar și cu noul Acord comercial și de cooperare UE - Marea Britanie în vigoare, vor avea loc mari schimbări la 1 ianuarie 2021.

La acea dată, Regatul Unit va părăsi piața unică a UE și uniunea vamală, precum și toate politicile UE și acordurile internaționale. Libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalului între Marea Britanie și UE se va încheia.

UE și Marea Britanie vor forma două piețe separate; două spații de reglementare și juridice distincte. Acest lucru va crea bariere în calea comerțului cu bunuri și servicii și a mobilității și schimburilor transfrontaliere, bariere care nu există astăzi - în ambele direcții.

Pașii următori

Intrarea în vigoare a Acordului comercial și de cooperare este o chestiune de urgență specială.

Regatul Unit, ca fost stat membru, are legături extinse cu Uniunea într-o gamă largă de domenii economice și de altă natură. Dacă nu există un cadru aplicabil care să reglementeze relațiile dintre Uniune și Regatul Unit, după 31 decembrie 2020, aceste relații vor fi perturbate semnificativ, în detrimentul persoanelor fizice, al întreprinderilor și al altor părți interesate.

Negocierile au putut fi finalizate doar într-un stadiu foarte târziu, înainte de expirarea perioadei de tranziție. O astfel de întârziere nu ar trebui să pună în pericol dreptul Parlamentului European de control democratic, în conformitate cu tratatele.

Având în vedere aceste circumstanțe excepționale, Comisia propune aplicarea acordului, în mod provizoriu, pentru o perioadă limitată de timp, până la 28 februarie 2021.

Comisia va propune rapid decizii ale Consiliului cu privire la semnarea și aplicarea provizorie, precum și la încheierea acordului.

Consiliul, hotărând cu unanimitatea tuturor celor 27 de state membre, va trebui apoi să adopte o decizie care autorizează semnarea acordului și aplicarea provizorie a acestuia de la 1 ianuarie 2021. Odată încheiat acest proces, Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Marea Britanie poate fi semnat formal.

Parlamentului European i se va cere apoi să își dea consimțământul pentru acord.

Ca ultim pas din partea UE, Consiliul trebuie să adopte decizia privind încheierea acordului.

* * *

Comunicatul de presă integral al Comisiei Europene (în limba enleză), precum și alte documente legate de acest subiect, pot fi accesate folosind următorul link:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_2531

 

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!