Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Word Art13

Aprobarea celui de al treilea pachet feroviar la nivelul Uniunii Europene a condus la adoptarea de acte normative interne de același nivel primar. Astfel în cazul României a fost adoptată Legea nr.55/2006, care a transpus în ceea ce privește siguranța feroviară, Directiva nr.49/2004.
Ca o necesitate de reglementare unitară a modului de investigare a accidentelor și incidentelor pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul și pentru încredințarea altor sarcini Organismului de Investigare Feroviar Român - OIFR, a apărut reglementarea de nivel secundar HG 117/2010, prin care s-a aprobat Regulamentul de investigare a accidentelor și a incidentelor, de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul din România.
Prin intrarea în vigoare a celui de al patrulea pachet feroviar de nivel primar, transpus în legislația națională prin OUG 73/2019, de același nivel, precum și a Regulamentului UE 572/2020 se impune modificarea anumitor prevederi din HG 117/2010, în acord cu prevederile europene.
Analizând prevederile de nivel primar național aplicabile OUG 73/2019, din care se subînțelege, dar nu se precizează, investigarea accidentelor și incidentelor la metrou, se impune precizarea sarcinii de investigare pe rețeaua de metrou.
Pornind de la aceste argumente Executivul a aprobat astăzi, 23 aprilie 2024, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, modificarea Ordonanţei nr. 95/1998 privind înfiinţarea unor instituţii publice în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, pentru punerea în acord cu prevederile actelor normative europene și naționale.
Potrivit actului normativ adoptat Agenția de Investigare Feroviară Română - AGIFER, în calitate de organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, îndeplinește atribuțiile organismului de investigare a accidentelor și incidentelor prevăzute în OUG nr.73/2019, precum și investigarea accidentelor și incidentelor pe rețeaua de transport cu metroul.

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!