Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Word Art13

În ședința desfășurată astăzi, 28 martie 2024, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, indicatorii tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții ”Autostrada Craiova – Filiași și Drum Expres Filiași – Târgu Jiu” ce traversează județele Dolj și Gorj.

Astfel, prin hotărârea adoptată indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții sunt:

- lungime traseu: 110,10 km (51,5 km Autostradă si 58,6 km Drum Expres);

- lățime platformă (Autostradă): 26,00 m;

- lățime platformă (Drum Expres): 21,50 m.

Autostrada Craiova – Filiași și Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu vor asigura scoaterea traficului greu şi de tranzit, dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport, reducerea timpilor de parcurs prin eliminarea congestiilor, reducerea costului accidentelor, dezvoltarea socio-economică a zonelor adiacente și reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului.   

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv T.V.A.) a fost estimată la peste 16,5 miliarde lei, sumă asigurată din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport (P.T.) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Informații de background

Autostrada Craiova-Filiași se suprapune cu traseul Coridorului de conectivitate 5 „Coridorul Danubius” pe acest sector, care face parte din Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030.

Sectorul ce face legătura dintre Filiași și Târgu Jiu se regăsește în Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030 în Lista proiectelor localizate pe rețeaua secundară-drumuri de conectivitate și transregio pentru modernizarea și creșterea siguranței.

Valorile de trafic rezultate din Studiul de trafic, cât și faptul că traseul existent al drumului traversează numeroase localități, au condus la realizarea unui profil de drum expres pe sectorul Filiași-Târgu Jiu.

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobați cu Avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe nr.15/13.03.2024.

Lucrările propuse au impact minim asupra mediului. În cadrul procedurilor desfășurate până în prezent a  fost obținut Acordul de mediu nr.5 din 28.12.2023, emis de către Agenția pentru Protecția Mediului.

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!