Data publicării: 16.04.2021
Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 27.04.2021
Grup ţintă
Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.
Scurta descriere a reglementării:
La data de 11 mai 2016 a fost adoptată Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană, care stabilește condițiile care trebuie îndeplinite pentru realizarea interoperabilității în cadrul sistemului feroviar al Uniunii. Aceste condiții se referă la proiectarea, construirea, punerea în funcțiune, modernizarea, reînnoirea, exploatarea și întreținerea elementelor acestui sistem, precum și calificările profesionale și condițiile de sănătate și de siguranță aplicabile personalului care contribuie la exploatarea și întreținerea sa. De asemenea, directiva stabilește, pentru fiecare subsistem, dispozițiile referitoare la elementele constitutive de interoperabilitate, la interfețe și proceduri, precum și condițiile de compatibilitate generală a sistemului feroviar al Uniunii necesare pentru realizarea interoperabilității sale. Această directivă a fost transpusă în România prin Hotărârea Guvernului nr.108/04.02.2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar.
În cadrul măsurilor adoptate pentru realizarea interoperabilităţii au fost create o serie de registre feroviare europene în format electronic, care cuprind date utilizate de către toate părţile interesate, cum ar fi Registrul European al Vehiculelor (REV), creat conform prevederilor art. 47 din Directiva (UE) 2016/797 şi a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/1614 a Comisiei, gestionat la nivelul României de către Organismul Notificat Feroviar Român – ONFR din cadrul AFER.
Obiectivul adoptării unei specificații comune a registrului european al vehiculelor prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1614 a Comisiei îl constituie înregistrarea vehiculelor feroviare într-un mod unitar la nivelul statelor membre. Registrul European al Vehiculelor (REV) înlocuieşte Registrul Naţional al Vehiculelor (RNV) începând cu data de 16 iunie 2021 şi are ca scop principal înregistrarea autorizării de introducere pe piaţă, înregistrarea numerelor europene de vehicule, căutarea de informaţii succinte asupra unui anumit vehicul la scară europeană, urmărirea aspectelor juridice sau obligaţiile şi informaţiile juridice, stabilirea contactului cu proprietarul, deţinătorul şi entitatea responsabilă cu întreţinerea, verificarea iterativă a anumitor obligaţii în materie de siguranţă înainte de emiterea certificatului de siguranţă, urmărirea unui anumit vehicul în ceea ce priveşte exploatarea şi întreţinerea.
Menţionăm că Registrul European al Vehiculelor (REV) este un sistem informatic centralizat dezvoltat de Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate şi încorporează registrele naţionale ale vehiculelor din statele membre, pentru a asigura tuturor utilizatorilor o interfaţă armonizată pentru înregistrarea vehiculelor şi gestionarea datelor.
Totodată, pentru a nu se crea confuzii în aplicarea prevederilor Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/1614 a Comisiei, este necesară abrogarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 1484/2014 privind măsuri pentru aplicarea Deciziei Comisiei nr.2007/756/CE de adoptare a unei specificații comune a registrului național al vehiculelor prevăzut la articolul 14 alineatele (4) și (5) din Directivele 96/48/CE și 2001/16/CE.
De asemenea, Organismul Notificat Feroviar Român – ONFR va înregistra la nivel naţional şi vehiculele feroviare care nu intră sub incidenţa Deciziei REV şi va păstra evidenţa acestora într-un registru de material rulant (RMR).
Precizăm că Organismul Notificat Feroviar Român – ONFR este desemnat în prezent, prin OMT nr. 1484/2014, ca entitate de înregistrare la nivel naţional pentru exercitarea atribuţiilor prevăzute în Decizia 2007/756/CE a Comisiei din 9 noiembrie 2007 de adoptare a unei specificații comune a registrului național al vehiculelor prevăzut la articolul 14 alineatele (4) și (5) din Directivele 96/48/CE și 2001/16/CE, cu modificările ulterioare. De asemenea, conform prevederilor art. 45 din HG nr. 108/2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar, Organismul Notificat Feroviar Român este menţionat ca fiind deţinătorul unui registru naţional al vehiculelor.
Având în vedere prevederile Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/1614 a Comisiei din 25 octombrie 2018 referitoare la marcajul deţinătorilor de vehicule şi a registrului marcajelor deţinătorilor de vehicule, este necesară desemnarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română – ASFR ca entitate pentru aplicarea celor reglementate.
Documente supuse consultării
Instrument de motivare
Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului
Coordonate de contact
Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:
Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia Comunicare, Relaţia cu Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti
Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G
Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ
Propuneri primite
Propuneri primite de la |
Data receptiei |
Documente conexe
Prezentat în
Şedinţa
|
Data |
|