Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Word Art13

Guvernul a adoptat astăzi, 30 aprilie 2024, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, actul normativ prin care este aprobat Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023.
Proiectul „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației” are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă cu implicații în dezvoltarea regională a zonei, a fluidizării traficului, creșterii siguranței utilizatorilor și micșorarea timpilor de parcurs.
Pe lângă valența internațională, podul peste Tisa în zona Teplița, la Sighetu Marmației, va deservi în bune condiții traficul de pe teritoriul României prin:
• îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
• creșterea gradului de accesibilitate în zona trans-frontalieră prin dezvoltarea și managementul infrastructurii de graniță din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei;
• integrarea proiectului într-o viziune transfrontalieră, respectiv Programul ENI România-Ucraina-Ungaria-Slovacia;
• cooperare sectorială între regiunile de graniță implicate;
• coordonarea eforturilor de dezvoltare în vederea asigurării unei dezvoltări integrate la nivelul regiunii de graniță din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei.
Guvernul României va asigura finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa între localitățile Sighetu Marmației (România) și Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina) și a infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul României.
Acordul convenit cu Ucraina a fost semnat de către cele două părți în cadrul ceremoniei de semnare care a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023.
După punerea podului în funcțiune, România va deveni proprietarul podului propriu-zis, a infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său și a punctului de trecere frontieră de pe teritoriul României, iar Ucraina va deveni proprietarul infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său și a punctului de trecere frontieră de pe teritoriul Ucrainei.
Prin acordul menționat instituțiile din cele două state vecine se angajează să ia măsuri de întreținere și reparare a acelei părți de infrastructură aflate în proprietatea sa.
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!