Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți, care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE - EU Settlement Scheme (EUSS),

pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord numai pe baza paşaportului valabil (simplu electronic și simplu temporar), intrarea în baza cărții de identitate românești nefiind permisă pentru această categorie de persoane, cu începere de la această dată. Modificarea condițiilor de călătorie este făcută de autoritățile britanice, în contextul implementării etapizate a noii legislații privind imigrația. Măsura se aplică, inclusiv, șoferilor profesioniști (transport persoane/marfă), care, începând cu data de 1 octombrie 2021, trebuie să prezinte pașaportul valabil pentru permiterea intrării în Regatul Unit. Subliniem, în acest context, că cetățenii români nerezidenți care nu se vor conforma noilor reglementări vor fi opriți la punctele de trecere a frontierei către Regatul Unit, iar autoritățile britanice de control la frontieră le vor refuza accesul pe teritoriul acestui stat. 

Cetățenii români aflați sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE - EU Settlement Scheme vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca acestea să fie înregistrate ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat în scopul înscrierii în EUSS). 

Amintim totodată că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți (care nu sunt protejați de EUSS), care se deplasează în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni într-un an și care doresc să muncească în cele șase luni și cei care plănuiesc să călătorească pentru o ședere mai lungă de șase luni într-un an (pentru studii, activități de muncă etc.) trebuie să obțină viză de intrare, conform scopului călătoriei. 

 

Pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără a necesita o viză de intrare doar cetățenii români nerezidenți care se deplasează în scop turistic/vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la șase luni într-un an (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021). 

 

Aceste condiţii sunt rezultatul deciziei autorităţilor britanice, care, începând cu data de 1 ianuarie 2021, au implementat un nou sistem de imigraţie bazat pe puncte (point-based immigration system - PBS). Autorităţile britanice au pus la dispoziţie mai multe pagini de internet cu privire la noul sistem de imigraţie în Regatul Unit, inclusiv în limba română:

 https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro

https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens.ro

 

 

Condițiile de călătorie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, actualizate de către MAE, pot fi consultate pe pagina de internet a instituției, la următorul link: http://www.mae.ro/travel-conditions/3725#843.

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!