Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 23.07.2021

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 02.08.2021

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

Se propune stabilirea sistemului de coordonare a misiunilor de căutare și salvare a victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație civilă, în conformitate cu dispozițiile art. 99 alin. (2) din Legea nr. 21/2020 privind codul aerian.

Astfel, având în vedere atribuțiile conferite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările și completările ulterioare, Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se propune ca această structură să asigure coordonarea operațională a misiunilor de căutare și salvare a victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație civilă produs pe uscat și pe apele interioare.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va asigura în continuare coordonarea operațională a misiunilor de căutare și salvare a victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație civilă produs pe mare, în zona de responsabilitate a României, prin Autoritatea Navală Română, ceea ce corespunde funcției de sprijin cu rol principal care îi revine în prezent acestei instituții conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 557/2016.

Alte entități cu atribuții în cadrul sistemului de coordonare a misiunilor de căutare și salvare, nominalizate prin proiectul de act normativ, sunt regia autonomă „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian”- ROMATSA (având în vedere atribuțiile regiei prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 74/1991), Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (având în vedere atribuțiile acestei instituții prevăzute la art. 7 din Ordonanţa nr. 26/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, cu modificările și completările ulterioare), administratorii aerodromurilor civile (având în vedere dispozițiile art. 29 și 30 din Legea nr. 21/2020) și transportatorii aerieni (având în vedere dispozițiile art. 102 din Legea nr. 21/2020).

Totodată sunt prevăzute atribuțiile specifice ale Departamentului pentru Situații de Urgență și ale Autorității Navale Române în legătură cu activitatea de coordonare operațională a misiunilor de căutare și salvare a victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație civilă.

Având în vedere atribuțiile Departamentului pentru Situații de Urgență în coordonarea misiunilor de căutare și salvare este necesară și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 în sensul transferării către Ministerul Afacerilor Interne a funcției de sprijin principale pentru activitatea de căutare și salvare în cazul accidentelor de aviație, cu excepția celor produse pe mare, unde rolul principal rămâne Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin structurile din subordine.

De asemenea, în considerarea faptului că Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea unui accident de aviație civilă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 741/2008, este inaplicabil ca urmare a stabilirii sistemului de coordonare a misiunilor de căutare și salvare a victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație civilă, este necesară abrogarea acestui regulament, urmând ca noul regulament să fie emis de către autoritățile cu responsabilități în gestionarea riscului reprezentat de un accident de aviație, pe baza structurii – cadru a unui asemenea regulament elaborată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în conformitate cu dispozițiile art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 557/2016, respectiv a Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 202/2016 pentru aprobarea Structurii-cadru a regulamentului de gestionare a situațiilor de urgență.

Nu în ultimul rând, având în vedere modificările propuse cu referire la atribuțiile în gestionarea tipului de risc generat de un accident de aviație, au fost modificate, în mod corespunzător și atribuțiile specifice Regiei autonome "Administrația română a serviciilor de trafic aerian" – ROMATSA, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 74/1991, astfel încât să fie reflectate în mod corect atribuțiile și responsabilitățile regiei ca unitate suport pentru misiunile de căutare a aeronavelor aflate în pericol .

De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 405/1993 privind înființarea Autorității Aeronautice Civile Române, cu modificările și completările ulterioare, în sensul completării regulamentului de organizare și funcționare al AACR cu atribuții de supervizare a serviciului de alarmare din cadrul furnizorilor certificați de servicii de trafic aerian, de administrare a bazei de date cu echipamentele de localizare pentru situații de urgență existente la bordul aeronavelor civile înmatriculate în România, de avizare a planurilor operaționale de intervenție în caz de accidente de aviație, elaborate de administratorii aerodromurilor civile și de asigurare a punerii în practică a acestor planuri, de verificare a dețineri unui plan de acțiune elaborat de transportatorii aerieni în conformitate cu prevederile Legii nr. 21/2020 privind Codul aerian, precum și de auditare a acestor planuri, inclusiv din punct de vedere al măsurilor de asistență imediată acordată victimelor unui accident de aviație și rudelor acestora, indiferent de locul producerii accidentului, toate aceste atribuții venind în sprijinul bunei funcționări a sistemului de coordonare a misiunilor de căutare și salvare a victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație civilă.

În completarea normelor cuprinse în proiectul de Hotărâre a Guvernului, prin care se abrogă/modifică unele acte normative, se mai propune și introducerea unui articol care dă naștere la posibilitatea ca autoritatea cu rol principal în căutarea și salvarea victimelor accidentelor de aviație civilă să beneficieze și de fonduri alocate cu această destinație, prin bazele de cost naționale, elaborate și aprobate în conformitate cu prevederile reglementărilor internaționale în vigoare, în prezent fiind aplicabil Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/317 al Comisiei din 11 februarie 2019 de instituire a unui sistem de performanță și de tarifare în cadrul cerului unic european și de abrogare a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) nr. 390/2013 și (UE) nr. 391/2013.

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

 

 

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

  • Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare, Relaţia cu  Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile  Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti

  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G

  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

  • Prin poşta electronică la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  • Prin formularul E-consultare

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

   
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!