Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

13482827 1827668844128663 4826329657529931284 o

Ministrul Transporturilor, Dan M. Costescu, participă, în perioada 20-22 iunie, la reuniunea anuală TEN-T Days („Zilele TEN-T”), ce se desfășoară la Rotterdam, Olanda.

La reuniune iau parte miniştrii transporturilor din Uniunea Europeană, membri ai Parlamentului European, Comisia Europeană, coordonatorii TEN-T, Banca Europeană de Investiţii, miniştrii din ţările învecinate cu Europa, precum şi promotori de proiecte şi investitori privaţi. Principalele teme dezbătute de aceștia sunt politica UE privind infrastructura - reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T) şi finanțarea acesteia - Mecanismul pentru interconectare a Europei (CEF).

 

În prima zi a evenimentului, ministrul Dan M. Costescu, a luat parte la Cea de-a treia Reuniune a miniștrilor transporturilor din țările riverane Dunării. În cadrul conferinței, miniștrii transporturilor din țările Uniunii Europene au semnat proiectul de „Concluzii privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și pe afluenții săi navigabili.” Semnarea acestui document este relevantă în contextul în care Ministerul Transporturilor din România are un rol important în coordonarea Ariei Prioritare 1a – căi navigabile interioare (AP 1a). Cooperarea statelor din regiunea Dunării pe AP 1a acordă o atenție deosebită asigurării și îmbunătățirii condițiilor de navigație pe Dunăre. Această măsură corespunde strategiei Ministerului Transporturilor în domeniul transportului naval, direcție strategică evidențiată în Master Planul General de Transport al României.

 

 

În vederea asigurării și îmbunătățirii condițiilor de navigație, s-au derulat și se află în derulare o serie de proiecte în care administrațiile de cale navigabilă din țările riverane Dunării colaborează pentru aplicarea unor proceduri uniforme și eficiente de întreținere a șenalului navigabil și de informare a transportatorilor asupra condițiilor de navigație.

 

 

În România, proiectele de infrastructură sunt următoarele:

 

·      Îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre pe sectorul Călărași – Brăila (km 375 – km 175) – execuție lucrări;

 

·      Îmbunătățirea condițiilor de navigație pe sectorul comun româno – bulgar al Dunării (km 845,5 – km 375) – elaborare studiu de fezabilitate.

 

 

 Comisia Europeană a acceptat soluția propusă de România în ceea ce privește dragajul pe Dunăre.

 

Ministrul Dan M. Costescu a participat și la Reuniunea la Nivel Înalt privind Revitalizarea/Revigorarea rețelei TEN-T - o nouă eră spre mobilitatea inteligentă și durabilă. Principalul interes al Ministerului Transporturilor rămâne implementarea Mecanismului Interconectarea Europei (CEF) și vizează poziția Comisiei Europene privind selecția proiectelor CEF în cadrul apelului din 2015, dar și schimbul de experiență și bune practici în ceea ce privește implementarea acestor proiecte.

 

Ministrul Dan M. Costescu a subliniat faptul că „este pentru prima oară când România reușeste să propună în Transporturi proiecte care să depășească  limita disponibilă care era în acest caz 519 milioane de euro. Proiectele evaluate vizează infrastructura feroviară și navală, dar și sistemele de transport din infrastructura rutieră și aeriană.”.

 

„Stabilitatea strategică este cheia pentru a asigura o planifciare de calitate a proiectelor. În acest sens, Ministerul Transporturilor din România a elaborat Master Planul General de Transport, care urmează să fie aprobat până la finele lui 2016. Documentul este primul act strategic care ia în calcul coridoarele TEN-T și care va putea asigura calea proiectelor de transport pentru pentru anii următori, cu termene clare până în 2020 și ulterior.”, a declarat Ministrul Transporturilor, Dan M. Costescu

 

În cadrul sesiunii interinstituționale a fost adoptată „Declarația de la Rotterdam privind principalele provocări pentru dezvoltarea rețelei TEN-T”: inovare, sisteme inteligente de transport ITS, multimodalitate, dimensiunea urbană și cea externă. Această declaraţie conține aspecte generale privind implementarea şi finanţarea proiectelor pentru coridoarele reţelei centrale TEN-T: noi tehnologii și modele de mobilitate, precum și digitalizarea și automatizarea transportului.

 

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!